Leveranstiden för vissa av våra produkter är just nu längre än normalt p.g.a Covid-19. Håll ut och kontakta oss vid frågor.

FRAKT 49 KR VI SKICKAR INOM 1-3 DAGAR FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 1900 KR*

0 0 kr
Till Kassan
Börjestips
Hjälp din häst att hantera flugor och knott

Hjälp din häst att hantera flugor och knott

Flugor och knott gillar att hålla till i stall och hagar. Något som kan irritera både hästar och människor. Men det finns knep för hur du kan underlätta för din häst.


Våra vanligaste produkter är flugspray och flughuva. Med det kommer man väldigt långt. Sen kan man alltid tänka på att svampa av hästen om den är svettig då svett lockar flugor, säger Malin Abrahamsson på Hästaffären i Tingsryd.

Flugor och knott i stall och hagar kan orsaka många olika problem. Framförallt är de irriterande för både hästar och människor. Men slår hästen mot flugor eller får panik av knott kan det uppstå farliga situationer.

Har man en hage med mycket knott är mitt tips att man tar in dem lite tidigare, innan knotten kommer på kvällarna. Men det där varierar ju väldigt mycket från hage till hage.

Flugor kan orsaka inflammationer i ögonen på hästar. För att undvika det kan man använda flughuvor när hästarna är ute i hagen. Det finns även flera olika täcken man kan använda om hästen far illa av flugor och knott eller hagen lockar många flugor.

Flugtäckena är lätta och täcker hela halsen så att flugorna inte kommer in och åt hästarna. För de som har eksem finns det eksemtäcke som täcker hela hästen. Men eksemtäcken är oftast tjockare, så vill man ha ett täcke mot flugor rekommenderas flugtäcke som är lättare.

Flugspray för både häst och människa

Flugmedlen som Hästaffären i Tingsryd säljer mest av är flugspray och flyghuvor. Vi har flera olika sorters flugspray och även flugmedel som man stryker på ifall hästen är rädd för sprayet. Är hästarna lite rädda kan man alltid spraya på en svamp eller handduk och svampa på hästen. Vissa spray håller i dagar medan man behöver spraya på andra flera gånger per dag. Vill man inte ha spray har vi flugmedel i både kräm och gelé också. Vi har även ett spray för människor. Det kan man använda på både människor och hästarna.

Töm gödselstacken oftare

Fluglarverna trivs oftast i gödselstackarna där de växer till sig. För att förhindra att de växer till sig och förökar sig rekommenderar Malin att man tömmer gödselstackarna oftare. Men oftast ligger hagen och stallet långt ifrån gödselstackarna, men det är ändå bra att förhindra att larverna växer till sig.

Fler nyheter