FRAKT 49 KR VI SKICKAR INOM 1-3 DAGAR FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 1900 KR*

0 0 kr
Till Kassan
Börjestips
Så minskar du risken för hästen att halka

Så minskar du risken för hästen att halka

Halka kan ställa till det rejält för hästar, både i hagen, på ridturer utomhus och till och från stallet. Det är alltid viktigt att minska risken för att hästar ska halka. 


- Till och från hagen kan man sanda för att minska risken för halka. Rider man ute när det är halt är det bäst att använda isbroddar, säger Malin Abrahamsson, butikschef på Hästaffären i Tingsryd.


För en häst som halkar kan det innebära förödande konsekvenser. Det är därför viktigt att förebygga risken så mycket det går. Rider man ute rekommenderar Malin att använda isbroddar. Isbroddar skruvar ryttaren själv i innan ridturen.
- Ur halksynpunkt är det bättre att ha fyra brodd istället för två. Man kan också använda blindplugg när broddarna inte är i så att hålen inte förstörs.

Hästar som går barfota klarar halkan bättre. Hästar som har skor behöver ha broddar när det är halt så de inte halkar under ridturen.
- Det går även att ha broddar på i hagen, men då är framförallt boots något att rekommendera att sätta på i hagen ifall hästen skulle trampa sig. Det bästa är att de går själva i hagen för att undvika skador.

Hur ofta bör man byta broddar?

- Man ser när de tappar formen, då ska man byta. Men hur ofta man ska byta är svårt att säga, eftersom de slits mer om hästarna har på dem i hagen än om man rider ut två gånger i veckan.

För att undvika att hästar halkar till och från hagen rekommenderar Malin att sanda. Är det snö rekommenderas också att använda snösulor på hästarna.
- Snösulor sätter hovslagaren dit mellan hoven och skorna. Sulorna förhindrar att det bildas klampar under hovarna.

Fler nyheter