Leveranstiden för vissa av våra produkter är just nu längre än normalt p.g.a Covid-19. Håll ut och kontakta oss vid frågor.

FRAKT 49 KR VI SKICKAR INOM 1-3 DAGAR FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 1900 KR*

0 0 kr
Till Kassan
Börjestips
Tips för att välja rätt fodertillskott till din häst

Tips för att välja rätt fodertillskott till din häst

Årets grovfoderskörd är en stor utmaning för alla hästägare. Brist på foder, dålig tillväxt, varierande näringsinnehåll och framförallt höga priser tvingar hästägare att tänka i nya banor. Vad innehåller egentligen fodret och vad behöver hästen för tillskott? Ett analyserat grovfoder och en genomtänkt foderstat hjälper till att hålla hästen frisk och klara av sitt arbete.


Fodertillskott till häst bör ses som ett komplement till grovfodret täcka upp för behov som basfoderstaten inte täcker. Hästen kan också befinna sig i ett stadium, ålder eller på en träningsnivå där stöd eller förebyggande hjälp för normala biologiska funktioner behövs.

Det finns ett mycket stort utbud av olika tillskott så hur väljer man bland dessa? De flesta fodertillskott till häst har en specifik inriktning. Något är för hovar, något för leder, andra förmag/tarmbalans, prestationshöjande eller lugnande etc. Vilket tillskott man bör välja måste helt enkelt bestämmas av hästens behov.

Alla hästar olika. En del har dåliga hovar, en del problem med mage/tarm, andra stressar lätt upp sig och del behöver kanske hjälp i samband med hård ansträngning. Det finns hästar som har låg uthållighet eller tar längre tid på sig för återhämtning. Vissa ston har problem med kraftiga brunster och det finns också hingstiga valacker. Det finns många exempel på situationer där olika tillskott kan vara till hjälp eller också som komplement till ordinarie foderstat. Nedan har vi listat ett antal olika tillskott och dess verkan.

Mineraler ska alltid komplettera foderstaten och finns att köpa som färdiga blandningar. Mineraler och spårämnen behövs för ett starkt skelett, för musklerna och en rad andra funktioner i kroppen. Det är framförallt kalk och fosfor hästen behöver, men även koppar, magnesium och järn.

Några andra viktiga saker att tänka på när det är väldigt varmt och/eller hästarna går hårda träningspass är vatten- och saltbehov. Dessa två går ofta hand i hand. Om inte hästen får tillräckligt med salt i foderstaten finns det risk att den dricker mindre och riskerar att bli sjuk. Håll koll på att din häst får i sig tillräckligt mycket salt -en saltsten är ett bra komplement, men räcker sällan för att täcka hela saltbehovet.

Några exempel på tillskott och dess verkan:


B-vitamin
B-vitamin är ett viktigt tillskott vid hårfällning, låg matlust samt även vid hård träning och tävling. Hjälper kroppen att få en bättre återhämtning i muskulaturen efter hård ansträngning

E-vitamin
Håller muskler och leder mjuka. Hjälper även till vid syresättning av blodet vilket ger ett högre upptag.

Glucosamin
Glucosamin är ett kroppseget ämne. Behovet ökar i takt med träning och tävling. Glucosamin ger starkare vävnader i muskler, senor och skelett, vilket i sin tur skonar kroppen under stark påfrestning.

Magnesium
Magnesium är en av de mineraler som både människor och hästar ofta lider brist av och är ett utav kroppens viktigaste mineraler. En aktivator för flertalet enzymer och är nödvändig för bl.a. nerv och muskelfunktion samt hjärta och kärl. Magnesium kan inte lagras i kroppen utan bör ingå i den dagliga foderstaten.

Biotin
För spröda, spruckna hovar och för att stimulera hovtillväxten.

Thiamin
Vitamin B1 (Thiamin) är en klassisk del i behandlingen av patellaupphakning enligt veterinärs föreskrift. Thiamin är ett viktigt ämne för kroppens hantering av stress. Magnesium och Tryptofan är andra ämnen som också deltar i den lugnande processen.

Kiselgur
Välgörande för hovar och hårrem samt att utveckla starka leder.

Linfröolja
Innehåller mycket höga halter Omega 3, 6 och 9. Ger mycket fin hårrem och hjälper till att hålla magen/tarmen i trim.

MSM
Är ett organiskt svavel som är en mycket viktig beståndsdel för kroppens proteiner och keratin. Genom daglig giva hjälper du dessa proteiner att bygga upp kroppens brosk, senor, bindväv, muskler och skelett.

Loppfrö
För hästar som har haft sandkolik eller i förebyggande syfte.

Äppelvinäger
Högklassisk fermenterad vinäger gjord på gröna och röda äppelsorter. Håller en syrahalt på ca: 5 %.

Djävulsklo
Djävulsklo är en afrikansk ört som växer främst i Sydafrika och Namibia. Djävulsklo kan ges i förebyggande syfte för att minska stelhet och stimulera rörlighet på äldre hästar, eller vid redan uppkomna liknande problem.

Rödbeta
Rödbeta används för att öka uthålligheten och påskynda återhämtningen.

Chiafrö
Chia är ett näringsrikt frö med högt innehåll av protein, fett, mineraler, vitaminer och antioxidanter. Ett utmärkt val att utfodra med före eller efter arbete för att öka uthålligheten och återhämtningen.

Här hittar du vårt sortiment av fodertillskott.

Du är alltid varmt välkommen att kontakta Börjes via mail eller i våra butiker för att få mer råd och hjälp med fodertillskott.

Fler nyheter