• Fri frakt vid köp över 500 kr
  • Din order skickas inom 1-3 arbetsdagar
  • Enkel retur - 30 dagars öppet köp

Många hästar behöver komplettera sitt vanliga ämnesintag med mineraler och vitaminer för att må bra. En del hästar kan behöva specialtillskott för att komma till rätta med problem som stela leder, obalans i tarmarna och minskad prestationsförmåga.

Om man ska ge ett fodertillskott till sin häst måste man först veta vad det är som man känner saknas hos hästen. För att ta reda på vilket fodertillskott som passar till just din häst behöver du läsa på om de olika alternativen som finns och sedan vara källkritisk. 

Det finns flera skäl till varför man kan behöva ge hästar fodertillskott. Här är några vanliga anledningar:

Näringsbrist

Det händer att den vanliga kosten som hästar får inte tillhandahåller tillräckligt med specifika näringsämnen. Detta kan bero på bristfälligt bete, brist på variation i betet eller en obalans i foderstaten. I sådana fall kan det vara nödvändigt att ge hästen fodertillskott för att säkerställa att den får rätt mängd vitaminer, mineraler eller andra viktiga näringsämnen.

Återhämtning efter sjukdom eller skada

Hästar som återhämtar sig från sjukdomar, operationer eller skador kan behöva extra tillskott för att stödja läkningsprocessen och återuppbyggnaden av kroppen. Det kan innebära tillskott av protein, aminosyror eller andra ämnen som främjar vävnadsreparation.

Problem med leder och skelett

Vissa hästar kan drabbas av led- och skelettproblem som artros, hovproblem eller benskörhet. För att hjälpa till att stödja deras hälsa och minska smärta och inflammation kan det vara lämpligt att ge dem tillskott som innehåller ämnen som glukosamin eller omega-3-fettsyror.

Förbättring av päls och hovkvalitet

Om en häst lider av torr och matt päls, skört hovmaterial eller spröda hovar kan tillskott med essentiella fettsyror, biotin eller andra näringsämnen förbättra hästens päls- och hovkvalitet.

Prestationshästar

Hästar som används för tävling eller hårt arbete kan ha ökade näringsbehov för att möta sina energikrav och bibehålla optimal hälsa och prestation. Fodertillskott kan användas för att öka energiintaget och stödja muskelutveckling samt underlätta återhämtning efter träning.

Finns det några risker med fodertillskott?

Vissa fodertillskott kan bli farliga vid överdosering, så det är väldigt viktigt att man läser ordentligt på brukarna och inte utfodrar med mer än vad som behövs. Det naturliga för hästen är ju trots allt ett bra grovfoder och inte massa pulver.

De vanligaste frågorna vi får på Börjes kring fodertillskott

De vanligaste frågorna handlar om vad kunderna ska ge för fodertillskott om de till exempel har en häst med obalans i tarmarna, att den blir dålig i magen och behöver något för att lugna magen. Vad man ska ge till en häst med dålig hovkvalitet är en annan vanlig fråga.

Problem med leder är också vanligt hos hästar och det finns många olika fodertillskott som ”lovar” att göra hästens leder bättre. Hyaluron, djävulsklo, nypon, glukosamin – listan kan göras lång. Många efterfrågar även fodertillskott som förbättrar hästens prestation, det vill säga något som gör så att hästen orkar det lilla extra eller återhämtar sig snabbare. Går vi till äldre hästar så kan de behöva något som smörjer de stela lederna.

Vad innehåller egentligen fodret och vad behöver hästen för tillskott?

Ett analyserat grovfoder och en genomtänkt foderstat hjälper till att hålla hästen frisk och klara av sitt arbete. Fodertillskott till häst bör ses som ett komplement till grovfodret täcka upp för behov som basfoderstaten inte täcker. Hästen kan också befinna sig i ett stadium, ålder eller på en träningsnivå där stöd eller förebyggande hjälp för normala biologiska funktioner behövs.

Det finns ett mycket stort utbud av olika tillskott så hur väljer man bland dessa?

De flesta fodertillskott till häst har en specifik inriktning. Något är för hovar, något för leder, andra för mage- /tarmbalans, prestationshöjande eller lugnande etc. Vilket tillskott man bör välja måste helt enkelt bestämmas av hästens behov.

Alla hästar olika. En del har dåliga hovar, en del problem med mage/tarm, andra stressar lätt upp sig och del behöver kanske hjälp i samband med hård ansträngning. Det finns hästar som har låg uthållighet eller tar längre tid på sig för återhämtning. Vissa ston har problem med kraftiga brunster och det finns också hingstiga valacker. Det finns många exempel på situationer där olika tillskott kan vara till hjälp eller också som komplement till ordinarie foderstat. Nedan har vi listat ett antal olika tillskott och dess verkan.

Mineraler ska alltid komplettera foderstaten och finns att köpa som färdiga blandningar. Mineraler och spårämnen behövs för ett starkt skelett, för musklerna och en rad andra funktioner i kroppen. Det är framförallt kalk och fosfor hästen behöver, men även koppar, magnesium och järn.

Några andra viktiga saker att tänka på när det är väldigt varmt och/eller hästarna går hårda träningspass är vatten- och saltbehov. Dessa två går ofta hand i hand. Om inte hästen får tillräckligt med salt i foderstaten finns det risk att den dricker mindre och riskerar att bli sjuk. Håll koll på att din häst får i sig tillräckligt mycket salt -en saltsten är ett bra komplement, men räcker sällan för att täcka hela saltbehovet.

Några exempel på tillskott och dess verkan
B-vitamin

B-vitamin är ett viktigt tillskott vid hårfällning, låg matlust samt även vid hård träning och tävling. Hjälper kroppen att få en bättre återhämtning i muskulaturen efter hård ansträngning

E-vitamin

Håller muskler och leder mjuka. Hjälper även till vid syresättning av blodet vilket ger ett högre upptag.

Glucosamin

Glucosamin är ett kroppseget ämne. Behovet ökar i takt med träning och tävling. Glucosamin ger starkare vävnader i muskler, senor och skelett, vilket i sin tur skonar kroppen under stark påfrestning.

Magnesium

Magnesium är en av de mineraler som både människor och hästar ofta lider brist av och är ett utav kroppens viktigaste mineraler. En aktivator för flertalet enzymer och är nödvändig för bl.a. nerv och muskelfunktion samt hjärta och kärl. Magnesium kan inte lagras i kroppen utan bör ingå i den dagliga foderstaten.

Biotin

För spröda, spruckna hovar och för att stimulera hovtillväxten.

Thiamin

Vitamin B1 är en klassisk del i behandlingen av patellaupphakning enligt veterinärs föreskrift. Thiamin är ett viktigt ämne för kroppens hantering av stress. Magnesium och Tryptofan är andra ämnen som också deltar i den lugnande processen.

Kiselgur

Välgörande för hovar och hårrem samt att utveckla starka leder.

Linfröolja

Innehåller mycket höga halter Omega 3, 6 och 9. Ger mycket fin hårrem och hjälper till att hålla magen/tarmen i trim.

MSM

Är ett organiskt svavel som är en mycket viktig beståndsdel för kroppens proteiner och keratin. Genom daglig giva hjälper du dessa proteiner att bygga upp kroppens brosk, senor, bindväv, muskler och skelett.

Loppfrö

För hästar som har haft sandkolik eller i förebyggande syfte.

Äppelvinäger

Högklassisk fermenterad vinäger gjord på gröna och röda äppelsorter. Håller en syrahalt på ca: 5 %.

Djävulsklo

En afrikansk ört som växer främst i Sydafrika och Namibia. Djävulsklo kan ges i förebyggande syfte för att minska stelhet och stimulera rörlighet på äldre hästar, eller vid redan uppkomna liknande problem.

Rödbeta

Rödbeta används för att öka uthålligheten och påskynda återhämtningen.

Chiafrön

Chia är ett näringsrikt frö med högt innehåll av protein, fett, mineraler, vitaminer och antioxidanter. Ett utmärkt val att utfodra med före eller efter arbete för att öka uthålligheten och återhämtningen.