Westernridning kan kännas svårt i början. Men när det väl sitter, då är känslan av samspel och lydighet oslagbar.
– Det är jättehäftigt. Man rider väldigt mycket med sitsen och jobbar med att ha hästen i sin egen balans, säger Frida Hansson på Hästaffären i Bro.
För någon som är van vid dressyr och hoppning känns westernridning oftast väldigt annorlunda. Man arbetar med hästen på ett annat sätt och utrustningen skiljer sig åt en del. “Lite som att sätta sig på en häst för första gången”, är ett omdöme som hörs ibland.
Grunden är mer avancerad än vad man tror. Det handlar mycket om känsla, lydnad och samspel. Det finns en stämpel att westernryttare har skarpa bett, långa skänklar och längre sporrar. Men skillnaden ligger inte i utrustningen; et viktigaste i westernridningen är förståelsen för hästen och att man hittar den röda tråden i träningen. Då blir det snabbt väldigt enkelt med westernridning.
Vad innebär det att rida western?
Grundträningen är ganska lik andra ridsporter. Man har mycket nytta av att styra med säte och skänklar. Den största skillnaden är att vi har längre tygel och att vi rider hästen till sin egen form, hästen får bära sitt eget huvud. Sadeln är annorlunda, den kan väga upp till tre gånger så mycket som en vanlig, det har sin grund i att det är ett arbetsredskap för boskapsskötare.
Frida betonar att man inte använder tygeln för att stanna hästen, den används endast via neckreining för att styra den färdiga hästen. Westernryttare har en längre tygel som dessutom är delad så att hästen inte ska kunna fastna i något om ryttaren tappar tygeln.
– Har man en välutbildad häst så behöver man inte ha en tygel överhuvudtaget, säger hon.
Vad ska man tänka på om man vill börja rida western?
Det första man ska göra är att titta runt på tävlingar och träningar. Sen är en bra tränare A och O. På det sättet kan man få en djupare förståelse, det räcker inte med att sätta på ett skarpt bett och en westernsadel. Man måste ha struktur i grundträningen och att låta hästarna utsättas för det som de är rädda för, då går hästarna från att vara vilddjur till att bli väldigt lugna och trygga djur.
Hur lång tid tar det att träna upp hästen?
– Jag rider reining, som är westernridningens dressyr. Min häst är 10 år och var på sina första tävlingar i Tyskland när han var 7 år. Jag började att rida in honom när han var 2 år. Nu gör han de manövrar inom reiningen som han ska, så det innebär att det tagit 8 år. Min tränare kanske har sina hästar ute på banan efter 5 år. I USA tävlar en del hästar redan när de är 3 år. Detta är generellt som jag pratar, alla individer är olika.
Blir det förvirrande för hästen att rida western ena dagen och sedan ”traditionellt” nästa dag?
– Nej, det är inga problem, säger Frida Hansson på Hästaffären i Bro.
Utrustning vid westernridning
- Westernsadel
- Pad under sadeln. Den måste vara bra eftersom westernsadeln inte har någon dämpning
- Ordentlig tygel som är delad
- Ett huvudlag. I början funkar det med en vanlig käkrem men när man ska rida med stångbett kan man köpa ett som är showigare (enöras eller tvåöras) som är utan käkrem.
- Bett. Man börjar med ett tränsbett och går sedan över till stångbett när man ska rida på en hand.