Frakt 49 kr Vi skickar inom 1–3 dagar Fri frakt vid köp över 1900 kr*

0 0 kr
Till Kassan
Börjestips
Klippa hästen i höst? Enkla tips på vägen

Klippa hästen i höst? Enkla tips på vägen

Så här års är det många som funderar på att klippa sin häst. I denna tipsartikel ger vi på Börjes råd om vad du kan tänka på då.

– Det som framför allt styr om du ska klippa din häst eller inte är hur mycket hästen rids och tränas den kallare årstiden. Om din häst regelbundet tränas svettig kan det vara en bra idé att klippa. Om du tränar mer sällan kan du ofta hoppa över klippningen och istället se till att leda eller skritta av tills hästen torkat.Hur mycket ska jag klippa– Det finns många olika typer av klippningar och här kan man behöva testa sig fram både när det gäller teknik och utrustning. Vid helklippning klipps hästen från topp till tå, även ben och huvud. Det kan vara bra för hästar som rids mycket och inte går ute så mycket vintertid. Vid halvklippning klipper du hela halspartiet men lämnar päls kvar på rygg och ben. Det finns även varianter där man sparar pälsen på benen och under sadeln.

Är det första gången du klipper så kanske du ska börja med att klippa en mindre del av pälsen först, och ta gärna hjälp av någon med mer erfarenhet. Välj en klippmaskin och skär som är anpassade för att klippa hästar.

Här är exempel på en smidig och tyst klippmaskin av hög kvalité som gör att du klipper lätt och effektivt.

Min häst gillar inte att bli klippt, vad ska jag tänka på då?

– Ibland tycker hästen att ljudet av klippmaskinen är lite läskigt, så satsa gärna på en tystgående maskin om du har möjlighet. Det kan även underlätta att vara två som hjälps åt med klippningen. Då kan någon av er fokusera på att klippa och den andra på att hålla hästen lugn, särskilt viktigt om du behöver komma åt och klippa på knepigare ställen som på under magen eller på baksidan av benen.

Om inte det hjälper så kan du prova att använda Confidence EQ. Det är en gel som man stryker på i nedre delen av näsborrarna på hästen och som innehåller naturliga feromoner som lugnar och stressar av. Efter ungefär 30 minuter har den effekt och den håller i ett par timmar. Det finns även slickstenar som kan distrahera hästen så att den tänker på annat under klippningen.

När ska man klippa sin häst?

Lämplig tid att klippa är i oktober–november på hösten, det vill säga när hästen får sin vinterpäls, och sedan kan du fortsätta att klippa den med jämna mellanrum vid behov. Framåt våren är det dags att sluta med klippningen för att inte störa den naturliga hårfällningen.

Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med att klippa hästen?

En klippt häst blir ofta piggare och mer arbetsvillig eftersom det inte blir lika varmt i arbetet. Det är också lite lättare att hålla den ren. En nackdel kan vara att hästen blir känsligare för skav, exempelvis från sadel och skänkel. Att använda en pälsglans på hästen på känsliga ställen kan motverka detta. Ett bogskydd och också bra för att förebygga skav i bogen.

Är hästen klippt så behöver den ha täcke. Vi har mängder av olika varianter och tjocklekar som kan hjälpa till med att hålla din häst varm och avslappnad.


Fler nyheter