• Fri frakt vid köp över 500 kr
  • Din order skickas inom 1-3 arbetsdagar
  • Enkel retur - 30 dagars öppet köp

Så här klipper du häst


Framåt hösten är det många som funderar på att klippa sin häst. Det som framför allt styr om du ska klippa din häst är hur mycket hästen rids och tränas den kallare årstiden. Om din häst regelbundet tränas svettig kan det vara en bra idé att klippa. Om du tränar mer sällan kan du ofta hoppa över klippningen och istället se till att leda eller skritta av tills hästen torkat.



Lämplig tid att börja klippa är i oktober–november. Det vill säga när hästen får sin vinterpäls. Du kan sedan fortsätta att klippa den med jämna mellanrum vid behov. Framåt våren är det dags att sluta med klippningen för att inte störa den naturliga hårfällningen.

Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med att klippa hästen?

En klippt häst blir ofta piggare och mer arbetsvillig eftersom det inte blir lika varmt i arbetet. Det är också lite lättare att hålla den ren. En nackdel kan vara att hästen blir känsligare för skav, exempelvis från sadel och skänkel. Att använda en pälsglans på hästen på känsliga ställen kan motverka detta. Ett bogskydd och också bra för att förebygga skav i bogen.

Är hästen klippt så behöver den ha täcke. Vi har mängder av olika varianter och tjocklekar som kan hjälpa till med att hålla din häst varm och avslappnad.

Förberedelser är viktigt

Se till att allt är förberett innan du börjar klippa.

  • vassa skär
  • klippmaskiner som fungerar
  • förlängningssladd. Obs! Kolla hur du lägger sladden så att hästen inte trampar på den.
  • kanske en slicksten
  • en bra pall så att du kommer åt överallt
  • använd gärna en grimma som är anpassningsbar i näsan så du kan göra den större eller mindre
  • uppbindningsgrimskaft är också bra att ha om hästen kastar med huvudet

Vassa skär

Det är viktigt att skären du använder är slipade och därmed vassa. Välj alltid skär som är anpassade för att klippa häst. Ett skär räcker till 4-5 klippningar beroende på om du håller hästen ren från grus och smuts innan du börjar klippa. Olja skäret 1-2 gånger per sida. Du kan lämna in dina skär på slipning i alla Börjes butiker!

Klippmaskiner

Välj alltid en klippmaskin som är anpassad för att klippa just häst. Vi rekommenderar att du använder en liten och smidig klippmaskin till ansiktet. Denna kan också användas på t.ex. benen och vi föredrar en sladdlös variant på den mindre klippmaskinen. Den större klippmaskinen är i regel med sladd. Det finns flera varianter att välja mellan. Hästen kan bli rädd av ljudet på klippmaskinen så använd gärna en tystgående maskin om du har möjlighet.

Hur mycket ska jag klippa?

Det finns olika typer av klippningar och här kan man behöva testa sig fram både när det gäller teknik och utrustning.

Vid helklippning klipps hästen från topp till tå, även ben och huvud. Det kan vara bra för hästar som rids mycket och inte går ute så mycket vintertid. Vid helklippning så kanske du lämnar päls där sadeln ligger; som en vojlock av pälsen. Tänk på att inte göra den för kort för hästarna får lätt lite skav baktill där sadeln ligger. Gör den hellre lite för lång än för kort. Eller ingen alls!

För halvklippning så finns det olika varianter. Man kan klippa enbart halspartiet ner till sadelgjorden men lämnar päls kvar på rygg och ben. En annan variant är jaktklippning och då är det till virveln i pälsen baktill. I videon blir det tydligare förklarat.

Är det första gången du klipper så kanske du ska börja med att klippa en mindre del av pälsen först, och ta gärna hjälp av någon med mer erfarenhet. 

Klippa ansikte

I videon ger vi olika tips och tekniker men viktigt att tänka på är att du är försiktig; hästen är känslig i ansiktet. Använd helst en liten och sladdlös klippmaskin. Håll alltid en hand på hästen så att de fokuserar på handen istället för maskinen. När man klipper öronen så vila handen ordentligt mot hästens öronbas så att du får stöd runt örat vilket underlättar klippningen i öronen. 

Klippa kring manen

När du klipper kring manen så börja mothårs. Vänd sedan på maskinen och klipp från manen och nedåt. Detta för att du inte ska klippa av någon man och det blir då en bra kant som följer pälsen och manen. 

Klippa benen

När du kommer till benen så håll alltid en hand på benet. Är hästen lite ryckig kan du då klia med handen så att hästen känner sig trygg. När du klipper benen så böj upp benet och klipp runt om. Det gäller både fram- och bakben. Hästen är känslig vid det här området och lägger du upp benet så står den still och känner sig mer trygg. Böj benet ordentligt och lägg det så det vilar på ditt  lår. Du blir då stadigare på handen och hästen kan vila sitt ben mot dig medan du klipper färdigt. 

Min häst gillar inte att bli klippt, vad ska jag tänka på då?

Att hela tiden hålla en hand på hästen och kanske klia lite gör att hästen kan fokusera på din hand istället för klippningen. En tystgående klippmaskin kan också underlätta. Att vara två som hjälps åt brukar vara en bra idé. Då kan en av er fokusera på att klippa och den andra på att hålla hästen lugn; särskilt viktigt om du behöver komma åt och klippa på knepigare ställen som på under magen eller på baksidan av benen. Om ni är två som hjälps åt så kan lösningen vara en slicksten som räcks fram till hästen!