FRAKT 49 KR VI SKICKAR INOM 1-3 DAGAR FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 1900 KR*

0 0 kr
Till Kassan
Börjestips
Vårda din utrustning rätt

Vårda din utrustning rätt

Genom att vårda och hålla efter ridutrustningen får du den att hålla längre. Men se upp med att använda olja på sömmar.
- Det bästa är att göra rent utrustningen varje gång du använt den, säger Malin Abrahamsson, butikschef på Hästaffären i Tingsryd.

Ridutrustning kan kosta mycket pengar, men vårdas den rätt håller den länge. Sköter du utrustningen blir den också skönare för både dig och hästen. 

Framförallt är det läderprodukterna man ska se efter. Det bästa är att göra rent dem varje gång du använt dem och det gäller allt; sadel, träns och stövlar.

Vad ska man använda för produkter på läder?

Man kan använda en lädertvål. Gör man det varje dag så smörjer lädertvålen ganska bra också, så då behöver man inte använda balsam. Börjar lädret torka tar man annars antingen balsam eller olja. Olja bör man däremot se upp med för det äter sömmar, så tar man för mycket olja blir sömmarna förstörda. Balsam äter inte sömmar på samma sätt. 

För att förhindra att lädret torkar bör man ha rätt temperatur i sadelkammaren, så att det varken är för kallt eller för varmt. Malin rekommenderar att man putsar av sadeln efter varje ridning och tar bort sadelgjorden och hänger den över sadeln. Efter varje ridtur ska tränset också smörjas. Ibland är det även bra att plocka isär tränset och smörja, men det behövs inte varje dag.

Schabrak är bra att ta bort från sadeln så att ett fuktigt schabrak inte ligger emot sadeln. Om det är mycket hår eller smuts på det tvättar man det eller borstar bort det. Det är samma sak med täcken. Blir insidan full av hår ska man borsta bort håret så att det inte ger skav. 

Finns det något knep för att få sadeln att se ut som ny igen, till exempel om man ska på tävling?

Det finns servetter som man bara kan snabbtorka av sadeln med. Då blir den blank för stunden. Det går ju inte att ha något som är blankt direkt på sadeln, för då blir den hal. Servetterna är bra för slutfinishen och perfekta för tävling.

Glöm inte dina egna ridkläder

Det är också viktigt att hålla efter sina egna ridkläder. Ridkläder går att tvätta i maskin, precis som vanliga kläder. Allt som är av läder ska smörjas och torka långsamt om det blivit blött. Det gäller även ridstövlar.

Vilka är de vanligaste misstagen man gör med ridutrustning?

Man slarvar, så att lädret torkar ut. Torkar det ut går det sönder. Man kan tro att man är snäll mot lädret genom att använda för mycket olja, men det är man inte.


Fler nyheter