• Fri frakt vid köp över 500 kr
  • Din order skickas inom 1-3 arbetsdagar
  • Enkel retur - 30 dagars öppet köp
Rätt storlek på hästtäcket

Det är viktigt att välja rätt storlek och modell på hästens täcke så att det sitter ordentligt och inte för löst. Ett bra sittande täcke ligger tätt intill bogen och ska gå upp över manken. Du bör kunna knäppa täcket framtill och undertill. Bensnören och kryssgjordarna ska vara "lagom" stramade, men inte så hårt att hästen kan fastna med benen. Ett täcke som sitter bra kommer att hålla sig på plats på hästen, utan att åka fram, bak eller åt sidan. Ett för löst sittande täcke kan leda till skav, medan ett för stort täcke som inte rör sig med hästen kan skapa friktion och även ge skav. Särskilt klippta hästar kan vara känsliga för skav och då kan ett bogskydd hjälpa till. Det är också viktigt att ta väl hand om dina täcken och laga det om det gått sönder, eftersom ett hål eller en trasig gjord kan vara en säkerhetsrisk.

Täcken ligger olika på olika hästar, beroende på mankens utformning, hur bred den är i bogen och ryggens längd. När du ska välja storlek på hästtäcket så mäter du hästens rygglängd, från manken till svansroten. Viktigt att tänka på är att storlekarna i hästtäcken kan skilja sig mellan olika märken och tillverkare.

Vilket behov ska täcket uppfylla?

Hästar har olika behov av täcke. Gamla och sjuka hästar kan ha det för att hålla värmen och hull. Klippta hästar kan också behöva täcke för att inte frysa. Täcke kan också skydda hästar från att bli allt för leriga och lortiga. Vissa hästar är också mer lättfrusna, medan andra hästar nästan aldrig fryser. Hästar klarar kyla utan större problem så länge de håller sig torra och regn är inte heller något större problem.


Rätt modell på täcket

Det är viktigt att tänka på när hästen ska använda täcket. Ska hästen använda det i hagen är det ett utegångstäcke som gäller. Alla utetäcken är helt vattentäta.
 Stalltäcken kan hästen använda både inne och vid transport. Klippta hästar som tränas kan behöva svettäcken för att inte frysa när de är blöta efter träning. Det ska mycket till för att en häst ska frysa, men till slut skakar hästar av köld. Man känner med handen om en häst är kall.
 Svettäcken går att använda under andra täcken. 


Olika typer av täcken
Stalltäcke

Används för att hålla hästen varm och ren i stallet. Ofta tillverkat i polyester, bomull, ylle eller fleece. Finns med eller utan foder.

Svettäcke

Används efter träningspass eller när hästen står i en hästtransport. Täcket måste kunna andas och absorbera svett från hästens hud.

Utegångstäcke

Ska primärt skydda mot regn och blåst när hästen är ute i hagen. Täcket består av ett vattentätt ytterskikt samt ett foder som kan variera från ett tunt meshfoder i ett sommartäcke till ett vadderat termofoder för ett vintertäcke.

Eksemtäcke

Användas på hästar som får eksem av insekter/solljus. Täcket är heltäckande med tättslutande magplatta och skydd för hals och huvud. Materialet måste vara tunt för att täcket inte skall bli onödigt varmt, men ska samtidigt ge ett tillräckligt skydd mot UV-strålning. Denna täckestyp kan oftast även användas som skydd mot insekter.


Så här impregnerar du dina hästtäcken

Vid långvarigt regn tränger ofta vatten in vid hals och manke och täcket känns fuktigt vid kanterna. Slitna och tvättade täcken kan med tiden börja läcka. Använd då impregnering för att få dem täta igen. Tvätta enligt tvättanvisning och skölj ur allt tvättmedel. Låt torka. Impregnera och torka ca 12 timmar. OBS! Täcket kan mörkna något vid impregnering. Om blötsnö ligger kvar på täcket kan även vattentäta andastäcken bli fuktiga.


Tvättråd för hästtäcken
  • 40º tvätt, (ylle 30º)
  • Använd inte sköljmedel utan endast tvättmedel
  • Om det är vattentäta täcken använd speciella tvättmedel med återimpregnering
  • Dropptorka täcket
  • Tvätta inte utetäcken för ofta
  • Borsta bort smutsen när hästtäcket torkat i stället.