Hos oss har du öppet köp i 30 dagar. Byte på julklappar t.o.m 9/1 2022.

Frakt 49 kr Vi skickar inom 1–3 dagar Fri frakt vid köp över 1900 kr*

0 0 kr
Till Kassan
Börjestips
Ordna frostfritt vatten i hagen

Ordna frostfritt vatten i hagen

När vattnet fryser i hagen och vattenkar kan det vara svårt att få hästarna att dricka tillräckligt. Den bästa lösningen är värmebaljor som förhindrar att vattnet fryser och håller det på en ljummen temperatur som hästarna gillar. 


- Går hästarna ute på lösdrift är det absolut att föredra att man har värmebaljor för att garantera att de faktiskt får i sig vatten, säger Malin Abrahamsson, butikschef på Hästaffären i Tingsryd.

Vinter och kyla innebär att vattenhinkar och rör till vattenkoppar lätt kan frysa. För att garantera att hästarna får i sig tillräckligt med vatten är den bästa lösningen en värmebalja.

- Värmebaljor kopplas till eluttag och har sedan en värmeslinga i baljan som gör att vattnet blir lite ljummet. Hästar föredrar faktiskt lite ljummet vatten framför iskallt vatten, även om det inte är farligt för dem att dricka iskallt vatten, berättar Malin.

Hästar behöver ungefär 5 liter vatten per 100 kilo kroppsvikt i vila. Det innebär att en häst som väger runt 500 kilo behöver 25 liter vatten om dagen - oavsett årstid. Arbetar hästen eller diar föl behöver de betydligt större mängder vatten. En häst som arbetar eller tränar kan förlora 10-15 liter kroppsvätska per timme. Ston som har föl som diar behöver ungefär 50 liter vatten per dygn.

Hur märker man om hästarna dricker för lite?

- Det ser man på vattnet, om det inte rör sig. Kommer det snö äter många hästar snö också.

Bygg en isolerad vattenbalja

Har man inte möjlighet att använda en värmebalja går det att hänga upp en extra vattenhink med varmt, inte hett, vatten i. Vattnet i den hinken kyls då ner, men fryser förhoppningsvis inte under dagen eller natten. Hästarna har på så sätt alltid vatten att dricka. Används vattenkoppar i hagen bör de kompletteras med en vattenhink under de kalla vintermånaderna ifall att rören skulle frysa.

- Man kan också bygga en egen isolerad vattenhink. Det gör man genom att först ta en balja och sedan lägga frigolit i den och sist sätter man i en mindre balja. Då blir innebaljan isolerad och klarar kylan bättre.

Fler nyheter