• Fri frakt vid köp över 500 kr
  • Din order skickas inom 1-3 arbetsdagar
  • Enkel retur - 30 dagars öppet köp

När hösten är här så är det dags att börja stalla in hästen efter betessäsongen. Precis som vi människor kan ha lite svårt att anpassa oss till vardagen efter semestern kan våra fyrbenta vänner behöva lite hjälp med omställningen. Här följer några råd att tänka på. 

Det handlar dels om att förbereda hästen inför den kommande säsongen och dels om att göra iordning stallet och den miljö du och din häst ska vistas i framöver.

Övergång från gräs till hö

En del hästar tappar hull framåt augusti eftersom betet är magrare. Då kan du behöva tillsätta kraftfoder, men ofta räcker det att ge extra grovfoder med hö eller hösilage. Förutom att grovfodret ger energi blir det en övergång som är skonsammare för hästens mage. Byter du foder för tvärt kan din häst få magproblem (i allra värsta fall kolik). 

Ett tips kan också vara att under en övergångsperiod på cirka 1–2 veckor låta hästen gå kvar på betet dagtid, men stalla in nattetid och då utfodra med vintersäsongens foder. Det finns även bra tillskott för oroliga magar, till exempel Micro-balans eller Harmoni, som du hittar i vår webbutik.

Planera och köp in foder

När det börjar bli dags för installning så är det hög tid att köpa in foder och strö för kommande säsong. Det finns förmodligen lika många tankar och synpunkter kring foder som det finns hästägare, men vårt bästa tips är att satsa på ett bra analyserat grovfoder. Utifrån nämnda analys gör du sedan en foderstat som passar just din häst.

Se till att hästen dricker tillräckligt

Vätskebalansen är viktig för att hästen ska fungera. Om hästen går från bete till hö från en dag till nästa är risken stor att hästen inte hinner kompensera för den stora skillnaden vätskeinnehåll i fodret, och därför får i sig för lite vätska. Även detta ökar risk för kolik, och hästen kan även få nedsatt aptit och sämre prestationsförmåga.

För att få hästen att dricka mer kan du testa att ge hästen saltvatten på hink som komplement. Se även till att du har en vattenkopp som håller måttet och som din häst gillar att dricka från. Här hittar du olika vattenkoppar.

Städa stallet

Vikten av att hålla det rent och fräscht i stallet kan inte nog understrykas. Det håller virus, bakterier, svampar och flugor borta och hindrar att smittsamma sjukdomar sprids. Så innan hästen flyttar in i stallmiljön är en grundlig utmockning och rengöring av golv, väggar, tak och fönster ett måste. Kontrollera och rengör också vattenbehållare, ströbäddar, ventilation och övrig utrustning.

Glöm inte att tvätta rent krubban och kolla så att den inte är för sliten. En sliten krubba kan få skarpa kanter som i sin tur kan skada hästen. 

Se till att använda ett rengöringsmedel som är skonsamt för din häst, till exempel vanlig hederlig såpa.

Checka sadelkammaren

Ta en noggrann kik på sadelkammare och ryktlåda – har du allt du behöver inför den nya säsongen? Har du organiserat dem på ett bra sätt? Om inte är det ett bra läge att ta tag i nu. Alla tänkbara praktiska produkter för stall och skötsel hittar du här.

Finns det utrustning som mest blivit liggande utan att komma till nytta? Ta för vana att rensa ut bland dina saker med jämna mellanrum så slipper du lägga energi på prylar som ändå inte används. (Det går alltid att sälja de prylar du inte använder på Blocket – bättre att få in en slant och kanske köpa något nytt som du verkligen behöver.)