FRAKT 49 KR VI SKICKAR INOM 1-3 DAGAR FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 1900 KR*

0 0 kr
Till Kassan
Börjestips
Vilket behov ska täcket uppfylla?

Vilket behov ska täcket uppfylla?

Hästar har olika behov av täcke. Gamla och sjuka hästar kan ha det för att hålla värmen och hull. Klippta hästar kan också behöva täcke för att inte frysa. Täcke kan också skydda hästar från att bli allt för leriga och lortiga.

- Vissa hästar är också mer lättfrusna, medan andra hästar nästan aldrig fryser, säger Malin Abrahamsson, butikschef på Hästaffären i Tingsryd. Hästar klarar kyla utan större problem så länge de håller sig torra och regn är inte heller något större problem.

Det är viktigt att tänka på när hästen ska använda täcket. Ska hästen använda det i hagen är det ett utegångstäcke som gäller. Stalltäcken kan hästen använda både inne och vid transport. Klippta hästar som tränas kan behöva svettäcken för att inte frysa när de är blöta efter träning. Svettäcken går att använda under andra täcken.

- Vi säljer mest utetäcken. På sommaren säljer vi regntäcken och på vintern fodrade täcken. Alla utetäcken är helt vattentäta.Hur märker man att en häst fryser eller svettas?

- Svettas hästarna så blir de blöta. Det ska mycket till för att en häst ska frysa, men till slut skakar hästar av köld. Man känner med handen om en häst är kall, förklarar Malin.Tänk på storleken

Det är viktigt att ha rätt storlek på hästtäcket. Ett för stort täcke är inte alls luftigt och skönt, utan kan tvärtom orsaka skav. Klippta hästar kan vara känsliga för skav, vilket i så fall kan motverkas med hjälp av ett bogskydd.

Täcken ligger olika på olika hästar, beroende på mankens utformning, hur bred den är i bogen och ryggens längd. Vilket storlek en häst ska ha på täcket avgörs av längden på ryggen. Mät din häst från manken till svansroten för att få rätt täckestorlek.


Här kan du läsa mer om vilka olika sorters täcken det finns

Här kan du läsa mer om hur du bör ta hand om hästtäcket för att ge det maximal hållbarhet

Fler nyheter