FRAKT 49 KR VI SKICKAR INOM 1-3 DAGAR FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 1900 KR*

0 0 kr
Till Kassan
Börjestips
Ta hand om ditt träns

Ta hand om ditt träns

Träns hos Börjes


Hos oss kan du välja mellan ett brett utbud av träns i flera olika prisklasser. Tränsen är de allra flesta tillverkade i läder och kombinerade med olika typer av nosgrimma såsom remont- aachen- eller pullarnosgrimma. Vissa träns säljes komplett med tyglar medan du till andra själv kan välja den tygel som passar just dig bäst. Prisklassen på tränset beror till stor del på kvalitén på lädret, vi marknadsför allt från god brukskvalité till vegetabiliskt italienskt läder.
 

Så här tar du hand om tränset


För att få ditt träns att hålla sig mjukt och smidigt samt för ytterligare livslängd tänk på sköta om det på bästa sätt. Använd sadeltvål regelbundet för att hålla lädret rent och fuktigt. En glycerinbaserad tvål bildar ett skyddande lager mot smuts, svett och vatten. Sadeltvål finns i både fast och flytande form. Smörj även ditt läder kontinuerlig med ett läderbalsam som ger ett mer djupverkande skydd. Smörj alltid på rent och torrt läder. Tänk också på hur du förvarar dina läderprodukter, allra bäst i en välventilerat sadelkammare med konstant temperatur dock inte allt för varmt då värme torkar ut lädret.
 

Varför kan en hjälptygel behövas?


Ibland kan det vara bra att använda en hjälptygel för att få hästen att hitta rätt form. Det finns en hel del olika hjälptyglar på marknaden. Funderar du på att använda hjälptygel men är osäker rådfråga gärna din tränare eller annan kunnig person för att få tips och hjälp att hitta rätt. Nedan följer en kort förklaring av hjälptyglarna i vårt sortiment.

Nedan kan du läsa mer om vad de olika produkterna har för funktion

Martingal


En martingal använder man främst om man har en häst som gärna vill gå med huvudet högt eller slå med huvudet. Martingalen fästes i sadelgjorden och går upp mellan hästens framben och hålls på plats genom en rem runt hästens hals. Ringarna på martingalen träs sedan på tygeln. För att förhindra att ringarna åker fram för långt på tygeln använd tygelstoppar.

Gramantygel


Hjälper till att få hästen att gå i rätt form. Den ska användas med försiktighet då det är lätt att hästen blir hängande i gramanen och om ryttaren kortar den för mycket blir effekten att hästen böjer in huvud och hals. Används tillsammans med vanlig tygel. Det vanligaste sätten att fästa gramanen är mellan frambenen eller i sidorna vid sadelkåpans slut.

Halsförlängare


Ett elastiskt band som fästs genom bettringarna, runt hästens nacke och i sadelgjorden eller longeringsgjorden. Kan användas på hästar som är starka i munnen och för att få hästen att söka sig framåt och neråt. Halsförlängaren hjälper till genom att trycka på nacken och i bettet. Kan även användas både vid ridning och longering.

Chambon


Är en hjälptygel som man använder vid longering. Den inverkar på hästens nacke och mun vilket gör den hästen benägen att söka sig framåt. En chambon fäster man mellan frambenen i en longeringsgjord och sedan upp till ett nackstycke där det finns en ring på varsin sida, genom ringen och sedan ner till bettet.


Thiedemanntygel


Thidemantygel hjälper till att få hästen att gå i rätt form. Den tar bara emot när hästen går för högt med huvudet. Den fästs i sadelgjorden, löper mellan hästens framben, förs genom bettringarna och knäpps fast i fästen på tyglarna.

Goghtygel


Fungerar på samma sätt som en chambon men används vid ridning istället. Den verkar genom tryck på både hästens nacke och bett, men hästen kan sträcka huvudet och halsen framåt och neråt utan att hindras av hjälptygeln.

Grästygel


En grästygel förhindrar hästen att dra ned huvudet vid ridning vilket kan vara vanligt bland främst ponnyhästar. Fästes i sadeln och nackstycket.


Välkommen att kontakta oss om du behöver hjälp i ditt val

Fler nyheter