FRAKT 49 KR VI SKICKAR INOM 1-3 DAGAR FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 1900 KR*

0 0 kr
Till Kassan
Börjestips
Rid säkert i snö

Rid säkert i snö

En ridtur i snö är vacker, rofull och dessutom väldigt bra träning för hästen. Men det gäller att ha rätt utrustning för att inte frysa eller skada sig och hästen.

- Det viktigaste är att ha snösulor så att de inte får klampar under hovarna. Kan det vara is under snön ska man ha broddar för att inte halka, säger Malin Abrahamsson, butikschef på Hästaffären i Tingsryd.


En ridtur genom ett vackert, stilla vinterlandskap är en dröm för många ryttare och hästar. Men det gäller att ha rätt utrustning när man rider på vintern och när det är kallt ute.


- Är hästarna täckade i vanliga fall får man ha skrittäcke eller ländtäcke även under ridturen så att de inte fryser, säger Malin Abrahamsson, butikschef på Hästaffären i Tingsryd.

Ryttarna måste också tänka på sin klädsel och utrustning så att de inte fryser på ridturen. Det går att använda samma ridkläder året runt, men då med värmande underställ när det är kallt. Börjes har också fodrade ridbyxor och termobyxor eller ridkjol för ridturer på vintern. 

Lager på lager är det smidigaste. En varm jacka och vinterstövlar i läder eller termostövlar. Klafsar man ute är termostövlar det bästa, men läderstövlar har mer komfort. För händerna har vi flera ridvantar i olika tjocklekar beroende på hur kallt det är och hur mycket man fryser om händerna. Vi har trefingervantar om det blir riktigt kallt.

Viktigt att synas

Det är också viktigt att ha reflex under ridturerna på vintern, både på sig själv och hästen. Detta så att man syns tydligt när mörkret faller tidigt på eftermiddagarna. Man kan aldrig ha för mycket reflexer, varken på sig själv eller hästen. Ju mer desto bättre. Det är viktigast att ha reflexer där bilarnas strålkastare är, så helst på svansen och förbygel.

Bra träning för hästar

Att rida i snö är härligt och rofyllt för ryttaren och bra träning för hästen. Detta då det är ansträngande att springa i djup lössnö. Då får de jobba mycket mer, precis som vi människor när vi springer i snö. Är det djup snö behöver man därför inte köra lika långa ridpass som man brukar. Är det vanlig snö eller bara ett tunt lager snö kan man träna precis som vanligt. 

Fler nyheter