Leveranstiden för vissa av våra produkter är just nu längre än normalt p.g.a Covid-19. Håll ut och kontakta oss vid frågor.

FRAKT 49 KR VI SKICKAR INOM 1-3 DAGAR FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 1900 KR*

0 0 kr
Till Kassan
Börjestips
Ställ upp för varandra under Corona-pandemin

Ställ upp för varandra under Corona-pandemin

Även stall och ridhus drabbas av Corona-pandemin som påverkar hela samhället. Ridskolorna i Sverige bedriver fortfarande undervisning, men det gäller att vidta försiktighetsåtgärder för att förhindra spridning av viruset.

Delar man stall med andra kan det vara bra att utse ansvariga som ser till att olika områden är tvättade och spritade. Alla får dra sitt strå till stacken nu, tipsar Ola Nilsson-Green i Hästaffären i Tingsryd.


Ridning utomhus är en aktivitet som passar utmärkt när samhället uppmanas att hålla social distansering för att minska smittspridningen av Corona. Inne i stall och ridhus finns det flera säkerhetsåtgärder som man kan göra för att förhindra spridning av viruset. Ridskolor har till exempel börjat med att ryttare som ska ta över en häst ställer sig på hästens vänstra sida, medan ryttaren som ridit hoppar av på höger sida. Då minskas kontakten mellan ryttarna i hästbytet och risken för att smitta varandra minskar. Det gäller att hitta kreativa lösningar. Ridsporten i sig är ju ingen kroppskontaktsport, men det gäller ändå att vara försiktig och självklart även i stallet försöka hålla avstånd till sina ryttarkollegor. Och ha god handhygien precis som vanligt, säger Ola.

Ställ upp för varandra

Om man är flera som delar stall och gemensamhetsutrymme tipsar Ola Nilsson-Green om att utse en ansvarig som ser till så att utrymmena tvättas och spritas, allt för att förhindra spridning av viruset. Om en annan ägare i stallet eller ryttarkollega blir sjuk eller får symtom på Corona är det också viktigt att ställa upp för varandra och hjälpas åt att ta hand om hästarna. 

Man får ha en större förståelse för att en hästägare eller stallkamrat inte har möjlighet att komma till stallet just nu. Det kan ju vara så att de tillhör en riskgrupp. Då får man hjälpas åt för att inte sprida smittan vidare. För att förhindra att eventuell smitta lever kvar på utrustning, speciellt om man är flera som delar på utrustning, är det extra viktigt att sköta utrustningen och tvätta den i dessa tider. Det är bra att passa på och se över sina produkter. Lite extra insmörjning och tvätt av dem är bara bra.

Njut av våren ute

Då det är säkrare att vistas utomhus tipsar Ola också om att i så stor utsträckning som möjligt rida utomhus, speciellt om man är flera som rider ihop. Nu när vi går mot våren kanske man ändå föredrar att rida utomhus. Eftersom utomhusaktiviteter är inte lika farligt kan man ju passa på och njuta av vårsolen.

Här kan du läsa mer om hur du vårdar din utrustning

Fler nyheter