Leveranstiden för vissa av våra produkter är just nu längre än normalt p.g.a Covid-19. Håll ut och kontakta oss vid frågor.

FRAKT 49 KR VI SKICKAR INOM 1-3 DAGAR FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 1900 KR*

0 0 kr
Till Kassan
Börjestips
Så väljer du rätt fodertillskott till din häst

Så väljer du rätt fodertillskott till din häst

Många hästar behöver komplettera sitt vanliga ämnesintag med mineraler och vitaminer för att må bra. En del hästar kan behöva specialtillskott för att komma till rätta med problem som stela leder, obalans i tarmarna och minskad prestationsförmåga.


Men hur vet jag vilket fodertillskott som funkar till just min häst? Rebecka Berntsson, som jobbar som butikssäljare i Börjes butik i Kungsbacka, svarar.

- Om man ska ge ett fodertillskott till sin häst måste man först veta vad det är som man känner saknas hos hästen. För att ta reda på vilket fodertillskott som passar till just din häst behöver du läsa på om de olika alternativen som finns och sedan vara källkritisk. Kanske höra dig runt med vänner och bekanta och utefter det välja ett fodertillskott som du kan prova på din häst.

- Dock ska man veta att det inte är säkert att just det fodertillskottet du valt fungerar på din häst och då får man kanske leta vidare tills man hittar ett som fungerar och sedan hålla kvar vid det.

Finns det några risker med fodertillskott?

Vissa fodertillskott kan bli farliga vid överdosering, så det är väldigt viktigt att man läser ordentligt på brukarna och inte utfodrar med mer än vad som behövs. Det naturliga för hästen är ju trots allt ett bra grovfoder och inte massa pulver.

Vilka är de vanligaste frågorna ni får på Börjes kring fodertillskott?

- De vanligaste frågorna handlar om vad kunderna ska ge för fodertillskott om de till exempel har en häst med obalans i tarmarna, att den blir dålig i magen och behöver något för att lugna magen. Vad man ska ge till en häst med dålig hovkvalitet är en annan vanlig fråga.

- Problem med leder är också vanligt hos hästar och det finns många olika fodertillskott som ”lovar” att göra hästens leder bättre. Hyaluron, djävulsklo, nypon, glukosamin – listan kan göras lång. Många efterfrågar även fodertillskott som förbättrar hästens prestation, det vill säga något som gör så att hästen orkar det lilla extra eller återhämtar sig snabbare. Går vi till äldre hästar så kan de behöva något som smörjer de stela lederna, säger hon.


Fodertillskott för häst – några av höstens nyheter

Rätt fodertillskott kan hjälpa hästen att prestera och må väl genom livets alla faser. Börjes har ett stort utbud av fodertillskott för häst från kända tillverkare som Emin, Biofarmab och Trikem. Här är några av höstens nyheter.

BIOFARMAB BIO ROSA CL

- För den äldre tränade hästen

100% rent nyponpulver från strandnypon av livsmedelskvalitet. Ett tillskott för den tränande, tävlande samt äldre hästen. Rikt på C-vitamin, galaktolipider och antioxidanter som hjälper till att hålla hästen frisk. De olika komponenterna har var för sig goda egenskaper som samverkar för en generellt bättre hälsostatus.

Läs mer och köp här

BIOFARMAB MUNKPEPPAR 

– Balanserar hormonnivåerna

Hormonell obalans kan leda till humörsvängningar, aggressivitet, retlighet och minskad prestation. Munkpeppar hjälper stoet att balansera hormonnivåerna naturligt vilket ger henne möjlighet att slappna av. Stabiliserar humöret vid hormonrelaterade problem, exempelvis vid brunstperioder. Passar lika bra till ”hingstiga” valacker. Karens 48 tim.


Läs mer och köp här

BIOFARMA RÖDBETA

- För högpresterande hästar

Speciellt lämpat för högpresterande hästar som utsätts för hård ansträngning. Rödbeta är rik på vitaminer (A-, E-, C- och B-vitaminer) och innehåller olika slags mineraler (t ex kalium, kalcium, magnesium, natrium, koppar, fosfor och järn) som hjälper till att upprätthålla det dagliga näringsupptaget hos hästen. I rödbetor finns också mycket folsyra som påverkar ämnes-omsättningen och produktionen av röda blodkroppar.

Rödbetor innehåller en del sackaros, men fibrerna i rödbetan är till största delen vattenlösliga, vilket gör att rödbetor, trots sockerinnehållet, har en blodsockerutjämnande effekt. De vattenlösliga fibrerna bildar en gel i tarmarna och bromsar på så vis glukosupptaget, vilket i sin tur bromsar blodsockerhöjningen. Dessutom är det röda färgämnet i rödbetorna (betanin) en stark antioxidant, som skyddar cellerna och blodkärlen mot fria radikaler.

Läs mer och köp här

BIOFARMAB CHIAFRÖ

- Gynnar matsmältningen och ökar återhämtningen

Chia är ett näringsrikt frö med högt innehåll av protein, fett, mineraler, vitaminer och antioxidanter. Chiafrön har ett lågt innehåll av socker och stärkelse, samtidigt som det har ett mycket högt innehåll av omega-3 och ALA (alfa-linolensyra).

Fröna har höga halter gelatinösa fibrer vilket gynnar matsmältningen och medför en långsammare höjning av blodsockernivån. Detta gör chiafrön till ett utmärkt val att utfodra med före eller efter arbete för att öka uthålligheten och återhämtningen.

Läs mer och köp här


Fler nyheter